Wietske Nienhuis gelooft in groei van de christelijke boekenmarkt

‘Het is toch prachtig als mensen komen vertellen dat ze zo geïnspireerd of geraakt zijn door een boek, dat het hen dichter bij God heeft gebracht!’Sinds oktober 2021 is Wietske Nienhuis werkzaam bij De Fakkel Hoogeveen, een gezellige winkel met een heel divers aanbod aan christelijke boeken, gifts en kaarten. Na haar inspanningen om een boekhandel in Assen op te starten – wat uiteindelijk stukliep op de financiering – zet ze zich nu in als teamleider van de groep vrijwilligers die samen de winkel runt.

Wietske zit nog niet zo lang in het boekenvak, maar haar passie voor lezen is er altijd al geweest. ‘Het liefst zou ik alle boeken lezen die er in de winkel staan, maar dat lukt helaas niet. Het is heel inspirerend dat er steeds weer nieuwe boeken uitkomen met zoveel verschillende onderwerpen: nieuwe theologische inzichten, (kinder-)boeken die ingaan op de actualiteit, romans die je hart aanspreken, boeken die psychologische inzichten combineren met Gods Woord waardoor je kunt groeien in je menszijn. Hierin zie ik echt Gods scheppingskracht en creativiteit die Hij in de mens heeft gelegd.’

Hieruit blijkt wel waar het hart van Wietske ligt, evenals uit haar jarenlange inzet om een christelijke boekwinkel in Assen te starten. Toen deze zeven jaar geleden sloot, dacht Wietske: ‘Ik kan klagen dat we geen christelijke boekhandel meer hebben, maar ik kan er ook zelf één beginnen.’ Ze verzamelde informatie, volgde een korte cursus Ondernemen en besloot dat het te veel werk voor haar alleen was. Een half jaar later vroeg ze op een ochtend tijdens haar stille tijd naar Gods plan. Nog geen twee uur later ontving ze een mail van de voormalige Fakkel Leeuwarden met de vraag hoever ze in het overnameproces was.

‘Op dat moment besefte ik dat ik het niet alleen kon doen, maar wel met hulp uit verschillende kerken in Assen. Het ondernemingsplan lag klaar, maar we kregen niet voldoende financiën bij elkaar en de winkel is er helaas niet gekomen.’ Wel leverde het Wietske een baan op als teamleider bij de Fakkel Hoogeveen: tijdens het opstartproces liep ze daar stage om ervaring op te doen. Nu stuurt ze de vrijwilligers aan, bewaart het overzicht en verzorgt diverse administratieve taken.

fotoserie

Wietske houdt van een productieve werkdag waarin ze veel taken kan afronden. Maar ook het contact met de collega’s vindt ze leuk. ‘Soms heb je zomaar een heel diep gesprek, daar hou ik van. En als een klant heel blij naar huis gaat met een aankoop of we hebben iemand kunnen bemoedigen, kan mijn dag niet meer stuk!’ In haar werk dient ze mensen graag in hun geestelijke groei. ‘Alleen al door als christen op deze plek te werken, kun je een bemoediging zijn voor anderen, maar zeker ook door wat we als winkel aanbieden.’
De Fakkel werkt met een groep zeer zelfstandige vrijwilligers (in de leeftijd van 27-70 jaar). Iedereen heeft, naast het uitvoeren van de algemene winkelwerkzaamheden, een eigen verantwoordelijkheid: van het schrijven van nieuwsbrieven tot de inkoop van bijbels, boeken en overige producten.

Van klanten hoort Wietske vaak positieve reacties op de winkel: hij is verrassend groot en heeft een leuk aanbod. Het team zorgt voor een fijne sfeer, waardoor de winkel ook echt een rustpunt is. Er is aandacht voor de klant, maar wil die zelf rondneuzen dan is daar ook alle ruimte voor.

Wietske ziet de komende vijf jaar een stabiele boekenbranche voor zich. Met misschien zelfs wel een stukje groei. Boeken zullen altijd blijven, ondanks de digitalisering. ‘Boekhandels die in staat zijn klanten naar de winkel te trekken, zullen stevig blijven staan, maar het zal steeds meer gaan draaien om beleving en relatie. Daar moet je als ondernemer echt een stapje harder voor lopen. Anders ben je geen concurrent voor de online-winkels.’

Ook verwacht Wietske dat jongeren het lezen zullen (her)ontdekken. Deze generatie ervaart veel onrust door telefoon en laptop en zal vanzelf behoefte krijgen aan rust. Een boek kan dat geven. Wietske ziet dat bij haar eigen tieners. Die kunnen er soms echt van genieten om via een boek even in een andere wereld te zijn of andere denkbeelden te verkennen.

Wietske haar doel voor de komende jaren is dat elke kerk in de regio weet van het bestaan van de Fakkel en daar de bestellingen doet. ‘Én dat alle christenen hier in de buurt in ieder geval van ons gehoord hebben.’ Verder blijft ze werken aan eenheid binnen het team. ‘Met veel vrijwilligers die één of twee dagdelen in de week werken is het belangrijk om iedereen met de neus dezelfde kant op te krijgen en te houden. Het scheelt dat we daarin één verbindende factor hebben en dat is ons geloof in Jezus.‘

nachtkastje


Lees hier alle inspirerende verhalen over jonge boekverkopers

Over ons

Diensten

BCB, Brancheorganisatie voor het Christelijke Boekenvak

Tolweg 2L, 3851 SK Ermelo
0341-270000
info@bcbplein.nl
© 2024 BCB  - Disclaimer - Privacy